2011. május 6., péntek

Boldog mágus és növények, intim- és raggea kalandok – TEF 1. nap


Boldog mágus és növények, intim- és raggea kalandok – TEF 1. nap

A Tavaszi Egyetemi Fesztivál első napján a korán érkező vendégek már szikrázó napsütésben araszolhattak az Expo felé, hogy a délutáni óráktól kezdve folyamatosan zajló, ugyanakkor meglehetősen változatos stílusú koncerteken bulizhassanak a fesztivál területén.

Ifjú titánoktól Jamaica-ig
Elsőként a Pécs ’R’, valamint egy kis cserének köszönhetően a Borbazár együttes lépett a világot jelentő deszkákra. Mindkét formáció az április elején megrendezett Pécsi Egyetemi Zenekarok Fesztiválján villantotta meg tehetségét és nyerte el a lehetőséget, hogy a TEF-en is ízelítőt adhassanak munkásságukból. A korai kezdés némileg megpecsételte a fellépéseket, hiszen az ekkor még csak szállingózó közönség inkább a sörsátor étel- és italfelhozatalát tanulmányozta.

A Pécsett másodjára tiszteletét tevő Carbonfools a sötétedés előtti kezdéssel küzdött, elmondásuk szerint ugyanis világosban még soha nem léptek fel azelőtt. Ennek ellenére tekintélyes tömeg gyűlt össze a Zsolnay teremben, akik egy kis bíztatás után a hangjukat sem voltak restek kiereszteni. A közönség jó része nőnemű volt, ez nagy valószínűséggel annak is betudható, hogy mielőtt operaénekes édesapja nyomdokain járva zenei pályára lépett, az együttes frontembere külső adottságait kihasználva modellkedéssel kereste a napi betevőre valót.

A disco house-electro-pop irányvonalat képviselő Compact Disco fűzte tovább a fellépők láncát. A budapesti fiatalokból álló együttes május 14-én boltokba kerülő második lemezéből is adott egy kis ízelítőt a partyzóknak, akik nagy lelkesedéssel fogadták a friss anyagot. A 2010-ben „Az év hazai elektronikus zenei produkciója” kategóriában Stereoid című számukkal Fonogram-díjat nyert előadók idén nyáron akár újabb kitüntetést zsebelhetnek be: az egyik hazai zenecsatorna ugyanis jelölte őket a legjobb együttesek közé.

Csupa pirosba öltözve állt színpadra az Intim Torna Illegál, és teljes gőzerővel bele is csapott a húrok közé. Noha viszonylag új bandáról van szó, a nagyközönség előtt mégsem teljesen ismeretlenek tagjai. A korábban Kistehén Tánczenekar néven futó formációból tavaly januárban lépett ki négy tag, és alapított új együttest, melyet hamar szívébe zárt a nép. „Nézz rám a buszon” című daluk felcsendülő oktávjai például hatalmas üdvrivalgást váltottak ki az egybegyűltek körében. Az abszolút favoritnak mégis a „Kedvenc mindenem” bizonyult, melyet egy emberként énekelt a kellőképpen felpörgetett közönség, közben pedig mindenki maga elé képzelte drága biciklijét.

Éjfélhez közeledve már erősen ragadt a padló a nagyszínpad előtt, mégsem ez tartotta fogva a fesztiválozó fiatalokat. Az idén már huszonhatodik születésnapjukat ünneplő Ladánybene 27 a már tőlük jól megszokott és ismert reggie szólamokkal varázsoltak jamaicai napsütést a sátorszerű épület falai közé. „Jó estét, jó szurkolást!” - köszöntötte a rajongókat sportriporteri módon a mikrofon mögött álló László M. Miksa, hogy aztán megkezdjék az áldásosztogatást - ők ugyanis így tekintenek zenei munkásságukra. A bő másfél órás koncert után a bulizók kérlelhetetlenül tapsolták vissza a bandát, akik a népakarat előtt alázatosan meghajolva léptek újból porondra, és játszottak még egy ráadás számot.


Boldog elektromos növények és társaik
A fesztivál első napján elstartolt az Angster teremben megrendezett Elektro színpad is, melyet a honi hiphop szcéna elitje nyitott meg egy könnyed délutáni szlemmeléssel.  A neves pécsi zenészekkel és szájdobosokkal megtámogatott verselők hamar becsalogatták az arénába a korán érkezőket, hogy kellő mag várja a We Plants Are Happy Plantset, a Slap In The Basst és a pécsi részről a Purple Cracked Puppetset, valamint R-Noldot.


Tíz órától a rapperek helyét a Purple Cracked Puppets pécsi triója vette át, akik másfél órás szettjük során a minimaltól a dubstepen keresztül egészen a reszelős trash electroig gyakorlatilag minden spektrumát bejárták a populáris elektronikus tánczenének - az egyre gyülemlő tömeg legnagyobb örömére. A fellépők sorát Bergmann Péter, azaz We Plans Are Happy Plants folytatta, aki egy szál gitárjával és laptopjával egy a Daft Punk-ot megszégyenítő electro pop koncertet adott a TEF közönségének. A gyönyörű, elszállós kiállásokkal megtűzdelt lüktető űrzene egy személyként szippantotta be a pécsi közönséget. Keményebb ütemekkel erősített ezután a Slap In The Bass, és élőben is hallhattuk a basszus-kedvelők legnagyobb örömére az Egypt című, most megjelenő számukat. Az Elektro színpad első napját a Punnany Massif zenekar dj-je, R-Nold zárta, aki szkreccseléssel megtámogatott dubsteppel kedveskedett a hajnalig kitartó közönségnek.


Itt megragadva az alkalmat, nagyon köszönjük a szervezőknek a lehetőséget, és reméljük hamarosan újra találkozhatunk Pécsen! Addig is május 13dikán Kaposvár, május 14dikén Szeged városát fogjuk bevenni!

A retro vonzásában
A Ladánybene 27 után Dj Spané és a disco-é volt a főszerep a nagyszínpadon. A lemezelovas retro-video diszkót varázsolt a nagyszínpadra, s így fűtötte a hangulatot az est fénypontjáig, az Ámokfutókig. A közönség csápolt az elektronikus színezetű dallamokra, és sikítozva várta a Szomorú Szamuráj érkezését. A koncert alatt kialakult 90-es évekbeli hangulatot a közönség egyöntetűen magáénak érezte, folyamatos, kitartó együtténeklésbe bocsátkozva a mágussal. A Mester hívószavára a tömeg táncba lendült, melyet az Ámokfutók saját videósai is megörökítettek. A rajongók ezeket a felvételeket a legnépszerűbb közösségi portálon láthatják majd viszont a későbbiekben. A tombolással teli produkciót követően következett az autogram osztás, majd Dj Span tért vissza a lemezjátszók mögé, s folytatta a partizók igényeinek kielégítését.

Az első nap mérlege rengeteg fáradhatatlan vendég, jobbnál jobb fellépők és kiváló hangulat. Ez azonban még csak a kezdet: ma érkezik ugyanis többek között a Kávészünet, Palotai, a Hétköznapi Csalódások, Wondawulf és a Mystery Gang.

Nincsenek megjegyzések: