2011. április 29., péntek

Tavaszi Egyetemi Fesztivál Pécs 2011

Hangolás a TEF-re, első rész – élőzenei színpad/pajta színpad

A jövő kedden induló Tavaszi Egyetemi Fesztivál élőzenei színpada előtt megtalálhatja mindenki a hangulatához illő bandát, akár ha faltól falig szeretne fél-elektronikus metál-drum’n’bassre pattogni, tenyeres-talpas ska-punk zenére ugrálni vagy némi lágyabb űrrockra vagy reggae-re vigyorogni. Parov Stelar, Brains, Mystery Gang ízelítőnek, a többiekért olvass tovább.

Parov Stelar Band (A) - Atmoszférikus avantgarde utazás
A fesztivál legnagyobb neve kétség kívül a Parov Stelar Band.  Hogy a zenekart idézzük, „Az élethez hasonlóan a zenének is folyamatosan előre kell tekintenie és fejődnie kell. De a zenében, csakúgy, mint az életben, mindig teret kell engedni az emlékezésnek, hogy fel tudjuk idézni a régi idők szépségeit”. A gondosan szerkesztett atmoszférikus zenei világuk merít a jazz hagyományos kelléktárából, amit cyberpunkos elektro elemekkel hangszerelnek futurisztikus zenei utazássá.

Brains – elektronikus zene, gitárokkal hangszerelve
 A Brains pár hónapja ünnepelte legújabb albumuk, a Refresh the Style megjelenését. Ez egyben a folyamatos tagcserék legújabb stádiumát is jelzi, mely szerint egy ötös fogat látogat majd az Expo Center élőzenei színpadára, Mc Columbo mellett Lukács Levi billentyűssel, Ujj Zoltán dobossal, Endrei Dávid basszerossal és Varga Norbert gitárossal, hogy élőben zúzzák a drum’n’bass-t és metál-breakbeat-et.

Csőke Renáta Quartet
Már a BTK-TTK zenekarok estjén bőven színvonal feletti produkciójával kápráztatta el a nagyérdeműt Csőke Renátának a Dutar zenekar korábbi énekesnőjének új projektje. Az együttes zenei világa archaikus roma népdalalapokból, valamint a jazz különböző elemeiből épül fel. A rendkívül hangulatos, néhol pörgős, néhol balladisztikus muzsika minden bizonnyal sokakat meg fog érinteni, hiba volna kihagyni.

Zselenszky Tamás
Nem hiszem, hogy van olyan ember akinek részletesen be kellene mutatni Zselenszky Tamás munkásságát. Az Eleven Hold zenekar egykori frontembere jelenleg két formációban is muzsikál. A TEF közönsége ezek közül az úgynevezett „csendesülős” produkciót hallgathatja meg.

Petruska András
Az igazi egyszemélyes zenekar. Petruska András énekel, bendzsózik, trombitál, nagybőgőzik, mindezt úgy, hogy közben egy pillanatra sem teszi le gitárját. A 2010-es Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai díját elnyerő budapesti fiatalember már sokadik koncertjét fogja adni Pécsett. Minden bizonnyal itt is, mint ahogyan az összes korábbin, teltházat fog csinálni.

TükeZoo
A Babarci Bulcsú és Restás Gergő neve által fémjelzett duó munkássága jól ismert Pécsett, hiszen a Budapestre költözés előtt rendszeres vendége volt a különböző pécsi szórakozóhelyeknek, kluboknak, kocsmáknak, mind zenészi, mind felhasználói szinten is egyaránt. Muzsikájukban és szövegvilágukban egyaránt megtalálható az internacionális tükeségre való törekvés, melyet szerintem mindenki átérzett, aki megpróbált már hajnalok hajnalán, enyhén illuminált állapotban erasmusos lányt felszedni a székesegyház lépcsőjén.

Járai Márk
Az utóbbi egy-két év egyik meghatározó pécsi előadóművészévé avanzsálódott Márk szintén nem tegnap kezdte a szakmát. Hangulatos egy szál gitáros performanszai tökéletesen alkalmasak a gyengébbik nem elvarázsolására, valamint a minőségi előadásmódnak köszönhetően nem csak a női szemek lábadnak könnybe Márk zenéjének hatására a zord férfiemberek is elismerően csettintenek egy-két ügyesebb megoldása hallatán.

Jam Session
A jelenleg háromtagú formáció több tagcserén esett át az utóbbi pár hónapban, viszont az elmúlt évek során Pécs kocsmai életének egy kihagyhatatlan hangulati elemévé vált Lenthár Balázs gitáros/énekes/kasszafúró/fröccsöntő kisiparos zenekara. A füstös blues, a dühöngő rock’n’roll, valamint a mértéktelen whisky szlopálást propagáló country kocsmai nagykövetei ezúttal a TEF-en fogják borzolni a hangulatot/májat/vastüdőt.

Roy és Ádám Duo
Az utóbbi évek során a Roy és Ádám duó a valaha volt pop üdvöske csapatból egy rendkívül erős és lendületes zenét játszó akusztikus formációvá nőtte ki magát. Saját számaikon túl, ha a hangulat megkívánja, nem félnek olyan kultikus dalszerzők és előadók nótáit is csatasorba álltani, mint például Jimi Hendrix és a minőség ott is magért beszél. A srácok vérprofik és hozzá vannak szokva a minőségi produkciók prezentálásához, így nem érheti csalódás azt, aki meghallgatja őket.

The Carbonfools – Űrrock Karbonhülyén
A csapat zenei világában az élő hangszeres muzsika fúzióját követhetjük nyomon az elektronikus alapokkal, bár a hangzás inkább egyfajta olvasztótégelye a rock, blues, dub, disco, folk és darkwave műfajainak. 2001-es Szigetes debütálásuk óta rengeteg remixet készítettek olyan előadóknak mint, a Kispál és a Borz, a Korai Öröm, Drom, Noir Desir, de Angliában is kedvező fogadtatásuk volt Source kiadó név alatt. A tavalyi évben a Carbonsoul nagylemezükkel robbantottak a hazai zenei életben amely bár sokkal dalorientáltabb lett mint a korábbi albumok megmaradt a jellegzetes techno űrrock világ is.
Net: carbonfools.hu


Ladánybene 27 – Taposás Jack Sparrow-ig
A Karib-tenger taposós táncainak hazai kedvelői sem maradnak fellépők nélkül a TEF-en, hiszen a stílus hazai meghonosítóira kezdődhet meg a vándorlás a párhuzamos tengerpartok felé. Az LB27 1985-ös megalakulása a hazai reggae történet egyik meghatározó dátuma. A csapat nevéhez nem kisebb teljesítmények kötődnek, mint az első magyar reggea, dub és riddim albumok kiadása. Az energikusan hullámzó zenei világ kialakításához 1995-ben Jamaicát  is megjárta, ahonnét megújulva és a Van még a világon slágerükkel tértek haza. 2005-ben adták ki Judgeday riddim albumukat, amivel a stílus első hazai meghonosítóivá váltak. Ezt követte később a Babylon Circus, majd 2010-ben a Juddah Riddim.

Mystery Gang - Belőtt séró, rockabilly
A Mystery Gang 1998-ban alakult, első kislemezüket Japánban adták ki Fly to the Monn címmel. Kisebb hallgatás, majd két sorlemez után 2006-ban a Jungle Fever korongjukkal robbantottak nagyot a hazai zenei élet sekélyes pocsolyájában. Innentől nem volt megállás, megalakulásuk óta több mint 1400 koncertet adtak hazánkban és világszerte, és közvetítették a rockabilly, garage, jungle zenéjük életérzését.


Ska-Pécs – punkon innen és túl
Az ötödik születésnapján is túl van a baszk Ska-P tribute bandájaként ismertté vált pécsi formáció. A populáris punkos ska alapok könnyen táncolhatóvá és befogadhatóvá teszi a képzett klasszikus és volt hevy-metal zenészeket tömörítő csapat zenei világát. Manapság a saját számok gondolata foglalkoztatja a Ska-Pécs legénységét, azonban még jó darabig élvezhetjük a kedvenc klasszikus feldolgozásait.

TEF étel-itallapok
Aki nem csak a bandákra éhes a Tavaszi Egyetemi Fesztivál ideje alatt, annak sem kell aggódnia, hiszen a lejjebb szemlélhető étel- és itallapokból kiderül, hogy a likvid és szilárdabb készletek a hó végi gazdasági válságban szenvedőket sem hagyják ki a számításból. Fesztiválkonyha fesztiválarcoknak, a részletekért kattintsatok tovább.

Mindegy, hogy magas sarkúban vagy szakadt tornacipőben, a fesztivál porában bárki megtalálhatja a maga számítását: többek között rőzsepecsenyével, kolbásszal, grillezett karajjal, valamint bográcsgulyással megspékelt menük 600 forintért, emellett napi italakciók várják a vendégeket. A részletek a plakátokon.

Nincsenek megjegyzések: