2011. május 3., kedd

Tavaszi Egyetemi Fesztivál 2011 @ Pécs



Hangolás a TEF-re, harmadik rész – az Amperdarázs wobblerei

Partira hangolták a TEF második zenei színpadát, ahol a lágyabb house bemelegítés után keményebb elektro, vagy épp dubstep számok fognak este 10-től hajnalig pörögni. Az esték felhozatalát félig pécsiek adják, köztük Neil Landennel, R-Nolddal és Wolfie-val és a Space Inhalerzzel, mellettük pedig olyan nevek lépnek majd fel, mint Palotai, c0p vagy épp a We Plants Are Happy Plants.

Az első nap a Purple Cracked Puppets fogja a kezdő lökést megadni, hogy kellő lendülettel induljon a fesztivál. A trió minimálos, house-os melegítés után keményebb elektrós, nu-discós, dubstepes vizekre fog evezni, mielőtt átadná a színpadot a We Plants Are Happy Plants elszállós, érzelmes űr-elektrójának. Harmadikként a Slap In The Bass fog a nevéhez híven a basszusok közé csapni, hogy megmutassák Pécsett is, mire kapta fel a fejét Fatboy Slim is. Végezetül pedig a Punnany Massif R-Noldja és Wolfie-ja fog egy nem mindennapi produkciót elsütni, ahol a megszokott stílusuktól jóval eltérően, dubstepre fognak szkreccselni és MC-zni.

A csütörtöki nap a zenei ínyencek örülhetnek, hisz Stephan Olbricht után a budapesti Rewind bulik hangulatát idézi majd meg Palotai és Wondawulf, előttük pedig c0p vonultatja fel a dubplate-jeit. Stephan Olbricht a német ihletettségű minimál, house zenékre alapozza szettjeit, c0p pedig a legfinomabb dubstep számokból fog válogatni. Palotait nem kell senkinek se bemutatni, az ország egyik legelismertebb DJ-jéről van szó, aki külföldön is legendának számít. Őt követi majd Wondawulf, aki Palotaival közösen vezeti a Jövőzene rádióműsort a Tilos Rádión, és akivel közösen rendeznek rendszeresen bulikat Budapesten. Szettjeikben a legaktuálisabb stílusok mellett – mint a drumstep – bármi megfordulhat az electro-house-tól a hip-hopig.

A záró napon minden megmaradt energiájukat mozgósítania kell a résztvevőknek, hiszen tombolásra élesítenek a fellépők. Neil Landen kezd, akit a pécsi house bulikból már jól ismerhettek. Ezúttal a megszokott stílusán kívül azonban keményebb zenékkel is megörvendezteti majd a hallgatókat. Őt a budapesti Firedog fogja követni, akinek a védjegye, hogy nem ismer stílushatárokat. A fidget-housetól a dubstepig mindent játszik, de ha ez nem lenne elég, az elsők között leszünk, akiknek bemutatja a nemsokára megjelenő új albumának számait is. Végezetül pedig a Space Inhalerz négy fős legénysége fejezi majd be a fesztivált, a tőlük megszokott módon.

TEF buszjáratok - részletes információk

Minden fesztivál esetében fontos gyakorlati kérdés a közlekedés mikéntje a fesztiválozó alaptáboraként funkcionáló otthon és a helyszín között. Nincs ez másként a jövő kedden induló Tavaszi Egyetemi Fesztivál esetében sem, erről találhatóak részletes információk a folytatásban.

Ahogy a szervezők ígérték a fesztivál ideje alatt folyamatos ingyenes buszjáratok indulnak a városon keresztül a TEF helyszínéül szolgáló pécsi Expo Centerhez minden nap 17 órától hajnali 4-ig.
A buszok karszalaggal, vagy jeggyel vehetőek ingyenesen igénybe, ez alól kivétel a nulladik és első nap, mely során minden fesztivál felé igyekvő használhatja a járatok, hogy a helyszínen is kényelmesen tudjon jegyet váltani a rendezvényre.

A körjárat ideje a forgalomtól függően várhatóan 30-35 perc. Az első három órában – 17 órától 19 óra végéig – és az utolsó két órában – 02-től 03 végéig – óránként két járat indul, a köztes időben pedig óránként egy járattal lehet az Expo Center felé venni az irányt.

A buszjárat a következő megállóhelyeket érinti:
Expo Center
Mecsek Áruház buszmegálló (4-es busz) Uránváros irányába
Petőfi utca buszmegálló (2-es busz) város irányába (Magasház)
Kürt utcai buszforduló
Árkád buszmegálló (2-es busz) Budai Állomás irányába
Kodály Központ buszparkolója (Szalay Kollégium)
Expo Center

Mindenkinek zökkenőmentes odajutást kívánnak a szervezők


Civilek a TEF-en

A Tavaszi Egyetemi Fesztivál keretein belül a sok fellépőn és programon felül különböző civil egyesületek is képviseltetik majd magukat. A kézműves mesterség bemutatókon keresztül a zöld tanácsadáson át a bulifodrászatig bezárólag szinte mindent kipróbálhat a fesztiválozó. Különösen fontos, hogy május 4-én 15 – 20 óráig véradásra is lehetőség nyílik. Minden kedves leendő véradó figyelmét felhívnánk, hogy hozzon magával személyi igazolványt, lakcímkártyát, valamint TAJ - kártyát. A részletes program alább olvasható.
A fesztivál ideje alatt végig jelen lesz:

Zöld Fiatalok Egyesülete Pécs (Globalizációs játékok, ökológiai lábnyomszámítás, kiállítás a tudatos vásárlók 12 pontjából, hulladék-kézművesség (pénztárcakészítés tetra-pak dobozból), zöld tanácsadás, beszélgetés globális társadalmi- és környezeti problémákról, ingyenes kiadványok, szóróanyagok)
Kézművesek Baranyai Egyesülete (mesterség bemutató, nemezelés, agyagozás, csuhébabák készítése)
Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kht. (interaktív játékok, sportos és művészeti akcióprogramok)
Akciófodrászat (bulifrizurák, fesztiváltrend a Zöld támogatásával)
Május 4-e:
Véradás (15-20 óráig, személyi, lakcím és TAJ – kártyák kötelezőek)
Május 5-e:
fjúsági Unió Pécs (kézműves dolgok, tesztek, beszélgetések)

Kora-estétől dübörög az Electro színpad – Slam Poetry és Pécs Music Society

Bár az Angster teremben az Electro színpad csak este 10-kor kezd el dübörögni, de ez nem jelenti azt, hogy addig zárva lennének az Expo vasajtói. Szerdán 7-től a Slam Poetry pécsi gárdája veszi birtokba a terepet hegedűssel, nagybőgőssel, dobossal, gitárossal szolgáltatva a szó alá valót. Csütörtökön és pénteken pedig 6-tól az ERASMUS-os diákjaink koncertjeit tekinthetitek meg, ahol a felhozatalban többek között a Flight of the Conchords Tribute Band és a No Fák!!! is szerepel.

A slam poetry egy ma még Magyarországon gyermekcipőben járó mozgalom, de egyre több városban üti fel a fejét egy-egy csoport, akik kávézókban, kiskocsmák pincéiben vagy különtermeiben adják elő egymásnak szabad verseiket. Nem is annyira versek ezek, inkább csak improvizációk, hiszen első hallásra is megérti az ember, attól, ahogyan mondja az előadó. Nem lehet rap-nek sem mondani, hiszen általában nincs alatta zene, bár ugyanúgy a köznyelven szól a közösséghez, azok problémáit, életét mondja el. Egy szabálya van csak: három percig állhat bárki bátran a mikrofon elé, hogy elmondja, mi foglalkoztatja az adott pillanatban.


A Pécs Music Society a városunkban tanuló külföldi hallgatók csoportosulása. A tevékenységük többnyire titokban zajlik, már abban az értelemben, hogy szívesen látnak minden alkalommal bárkit, de első sorban csak maguk között hirdetik az eseményeket. Most azonban a nagyközönség előtt is bemutatkoznak, csütörtökön és pénteken este 6-tól négy-négy ERASMUS-os banda fogja az Angster terem színpadát birtokba venni.
Akik nem vették még meg a jegyüket, ne aggódjanak, a 0. napon, azaz kedden 18 órától kaphattok a helyszínen hetijegyeket, sőt, még szerdán 14 órától is vehettek hetijegyet aznap. A későbbiekben a napi jegyek 14 órától kaphatók az Expo Centerben.

A fesztivál ideje alatt pedig folyamatos ingyenes buszjáratok indulnak a városon keresztül a TEF helyszínéül szolgáló pécsi Expo Centerhez minden nap 17 órától hajnali 4-ig, hogy mindenki kényelmesen kijöhessen. Az útvonal a következő: Expo Center; Mecsek Áruház buszmegálló (4-es busz) Uránváros irányába, Petőfi utca buszmegálló (2-es busz) város irányába (Magasház); Kürt utcai buszforduló; Árkád buszmegálló (2-es busz) Budai Állomás irányába; Kodály Központ buszparkolója (Szalay Kollégium); Expo Center.

TE Fent leszel? Ha igen, a Facebookon is jelezheted: http://www.facebook.com/event.php?eid=212735352070722

Nincsenek megjegyzések: