2011. február 2., szerda

Pécsi dzsembori - Dj. Portugal

Új rovatunk is elindul ezen a szent napon, melyben a pécsi dj-k illetve producerek lesznek a kérdések kereszttüzében, egyrészt hogy mit gondolnak Pécsről, illetve hogy bemutassuk őket a nagyvilágnak! Első pécsi dj pedig nem más, mint a jogász és közgazdász bulik házigazdája, Dj. Portugal. Lássuk, olvassuk a mixet pedig hallgassuk! ENJOY!

Mikor kezdett el érdekelni a zene?
Kiskorom óta....ének-zenei általános iskola..kórussal...minden évben nagy koncerttel, ez mellett zeneiskola: klarinét,szaxofon,zenekar:) Ez a kettő nagyon jó alapot adott,hogy megismerjem,megszeressem a zenét. Persze nem Mozart lett a kedvencem... Idősebb testvéreim vannak,és általuk otthon pop-rock-funky szólt a legjobbakból válogatva a kilencvenes évek elejétől:)

Hány évesen mentél először buliba? És akkor ki volt a nagy kedvenc?
16 lehettem...a városban több jó nevű is játszott. Toto Jr. már akkor is a Palace rezidense volt,vele nagyon jóba lettünk. Akkoriban hazai lemezlovasokért nem rajongtunk, külföldiektől a dance (nem egyenlő a magyar 140bpm-es zenékkel) és house lemezlovasok nagyon jó zenéket raktak össze: Eric Prydz, Axwell, Armand van Helden, stb.:)

Szerintes mennyiben változott a mai bulizós ifjúság mondjuk az 5 évvel ezelőttihez képest?
Kevesebben járnak bulizni,kevesebb pénzzel. Ez mellett az internetnek köszönhetően sokkal felkészültebb közönségről beszélhetünk. Ennek az egyetlen hátránya,hogy a lemezlovast zenelejátszónak nézik,és meglepődnek,ha az általuk letöltött zene nincs meg a diszkósnak.....

Mennyiben változott Pécs mondjuk az 5 évvel ezelőttihez képest?
Körülbelül négy éve kerültem Pécsre,az első évben csak bulizni jártam,körbenéztem,mi a helyzet. A második évtől elkezdtünk valamit,amit Közgáz Szerdaként ismernek ma,és Pécs talán leglátogatottabb egyetemi bulija, immáron két éve. Azt gondolom, valamennyire a zenei igény,és azt ezt kielégíteni tudó lemezlovasok köre is bővült. Nem csoda, hogy valamennyi karnak megvan a maga helye,maga napja, maga lemezlovasa. Szerencsésnek gondolom magam, hogy az elmúlt két évben valamennyi kar, kari bulijában zenélhettem.

Mit szeretsz játszani?
Hibrid diszkósnak tartom magam. Ez nem azt jelenti, hogy egy estén belül értelmetlenül keverem a stílusokat, hanem, hogy mind az RnB, mind pedig a diszkó (dance-house) zenét szeretem játszani,akár tematikus,akár rezidens estén belül.

Kedvenc előadónak vagy példaképnek kit mondanál?
Hát kiemelten kedvenc előadóm nincs. Példaképet sem szeretnék mondani,de sok olyan lemezlovast ismerek - személyesen is - akik nem csak lemezlovasként,hanem magánemberként is sikeresnek mondhatják magukat. Véleményem szerint az ilyen emberek tekinthetőek példaképnek, hiszen az mellett, hogy remek DJk,az élet más területein is megállják a helyüket.

Jelenleg hol "dolgozol"?
Jelenleg Pécsen kettő rezidenciám van: a Pécsi Est Café, és a Cyrano. Ez mellett több más egyetemi klubban is fellépek havi rendszerességgel. Pécs mellett Barcson a Relaxben, és Dunaújvárosban a Mysticben vagyok rezidens.

Kedvenc bulid előadóként?
Egy bulit nem tudok kiemelni. Egy DJnek minden buliban a maximumot kell nyújtania. Ez nem jön össze mindig,de törekedni kell rá. Ennek tükrében kedvenc bulim nincs,de hétről hétre vannak kellemes pillanataim:)

Eddig mi volt a legkellemesebb élményed a szórakoztatóiparból? :)
Eddig valamennyi helyen megálltam a helyem,és mind a munkaadóimmal, mind a közönséggel megtaláltam a közös hangot. Ez a dolog két félen áll...

Van-e valami vicces sztori is amit megosztanál az olvasókkal?
A tavalyi év végén elkezdtem blogolni,amit idő szűkében csak néha tudok írni,de ott is ezeket a pillanatokat szeretném összegyűjteni. A vicc kedvéért egy két klasszikus:

- Szia, tudnál nekem adni két korsó Edelweisst (Pécsi Est Café @ DJ Pult)
- Szia, lehet számot kérni....van az a szám egy lány énekli,sok a basszus a szövege pedig nananan (Kontiki @ Dunaújváros) 

A cd-s vagy a laptop -os zenélésben látjátok-e a jövőt?
Nemrég vásároltam Pioneer CDJ 2000 lejátszókat,amiket merevlemezzel használok a Rekordbox segítségével..Ezeket,és a korábbi lejátszóimat (CDJ 400) is lehet laptopra kötni, mint MIDI eszköz...okos találmány,de azért egy két CD-t inkább viszek magammal. November óta a Global DJ Shopban dolgozom Pécsen,és a slágertermékek a DJ controllerek. Egyre kevesebben vesznek CD lejátszókat,lemezjátszókat pedig....na de hagyjuk is:)

Szerinted melyik az a stílus ami nagyon lehanyatlóban van, és egyre kevesebb embert mozgat meg?
Szerintem ezt a kérdést illetően minden szentnek maga felé hajlik a keze, a saját stílusát védi. Egyértelmű válaszom nincs,ezt a közönség napról napra dönti el:)

Szerinted melyik az a stílus ami nagyon népszerű lett az utóbbi időben és egyre több embert megmozgat?
Talán az előző válaszom lenne helytálló,csak pepitában: mindenki  a saját zenéjét gondolja népszerűnek. Itt még annyi kiegészítést tennék, hogy az elektronikus zenék előre mutatóak, és az elmúlt két évben a keményebb ütemek kerültek elő....

Szerinted melyik lesz a közeljövőben meghatározó zenei stílus?
Szerintem a stílusok annyira keverednek,hogy több stílusból alakulnak ki az egyedi, népszerű dolgok. Így lett Hip-House stílus is például....vagy Electro-Metal,de sok ilyet rakhatnánk még össze.

Pécs szerinted hogy áll hazai viszonylatban a bulik terén?
Véleményem szerint aki akar,az megtalálja a neki való bulit Pécsen. Persze örök elégedetlenek nélkül meghalna a diszkók világa,de Pécsen jó pár színvonalas hely,buli, rendezvény megtalálható. Mivel az embereknek egyre kevesebb pénzük van a szórakozásra - nem feltétlen erre fordítják a megtakarításaikat - így külföldi fellépők gázsija sok esetben kitermelhetetlen. A fesztiválok terén a PEN és a Rockmaraton itt van nekünk,meg kell becsülni,mert ha ez sem lenne....

Mi lenne a jó irány, amivel még népszerűbbé lehetne tenni Pécset, vagy akár egy fiktív várost?
A jó irányhoz az kell, hogy mindenki egy irányba tartson. Ebben a szakmában rengeteg a széthúzás, és csak közös erővel lehetne elmagyarázni a szórakozni vágyóknak, mi a különbség az igényes,és kevésbé igényes bulik, az ötezerforintoslemezlovasok, és a profi DJk között...amíg ezek az alap dolgok nincsenek tisztázva,addig egy fecske nem csinál nyarat...

Kinek mondanál köszönetet?
Mindenkinek, aki megbízott bennem,megadta a lehetőséget, hogy zenélhessek, legyen az szülő, testvér, barát, klubtulaj, és nem utolsó sorban a közönség. Fiatal korom ellenére sok mindent magam mögött tudhatok,amit nekik köszönhetek. A zenélés révén rengeteg ismerőst szereztem szerte az országban.

Milyen bulik várhatók idén Tőled?
Inkább csak címszavakban: Est Café, Cyrano, Relax, Mystic, Közgáz Szerda, We Love Friday, Red Bull, Global


Nincsenek megjegyzések: